View Categories

FASSINA, La

No apareix al llibre “Renoms igualadins”
Anys d’ús: 1850-1920

Una fassina era una fàbrica artesanal on es destil·lava l’esperit de vi per a obtenir aiguardent.

Joan Serra i Constansó ja esmenta aquest renom: “els teixidors omplien cada dilluns els menjadors de can Judiu, de cal Gabarró de Vilanova, del Molí Nou i de la Fassina.“ Aquesta Fassina és en terme de Montbui, al sud del Molí de l’Abadia

També hi havia dues fassines amb nom propi: La Fassina del Maset (Bertran) a la cantonada del passeig Verdaguer, 62-64 amb el c/ d’Òdena i la Fassina del Mimó, sota la font de la Carota, que després va ser l’adoberia del Ramon de Sant Ramon, al c/ de la Concepció, 4. 

Totes aquestes fassines havien tingut molta importància fins que, cap a 1890, la fil·loxera va matar tots els ceps de la comarca. Per a vèncer la fil·loxera va caldre replantar totes les vinyes amb ceps de peu americà i l’any 1908 La Cambra Agrícola d’Igualada i Comarca va instal·lar la seva fassina a l’avda. Àngel Guimerà, 11-13, fins al c/ de Joan Abad, 6, que va popularitzar l’Anís del Noya.

A l’any 1947 el Vallès de Carme va construir una gran fassina a l’avda. Àngel Guimerà, 38, que va funcionar fins a 1949. 

El 1923 es va crear la societat Canet i Sabater, coneguda com a Fassina del Canet, que el 1928 va esdevenir La Vinícola S.A. i va ocupar l’adoberia modernista de Marià Munguet i ara és l’edifici de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui a la carretera de Valls.(JFV) 

Aquesta fassina va tenir sucursals a moltes poblacions de Catalunya.


CLIQUEU PER BAIXAR LA FITXA PDF