Apareix al llibre “Renoms igualadins”
Anys d’ús: 1950-1990
Jaume Farrés i Pelfort (Igualada, 7-3-1926 – 28-5-2017), blanquer.
Fill de Joan Farrés i Boladeras (a) Mas Canet (Rubió, 1887), blanquer, i d’Àngela Pelfort i Riera (Òdena, 1899). Va ser un dels primers blanquers que es va prendre seriosament les recomanacions que emanaven de l’Escola Superior d’Adoberia, que es va inaugurar l’1-3-1958.
Ell va introduir a la seva adoberia el sistema de balancins per a estovar les pells i va aconseguir reduir molt el temps que es necessitava per a fer un adob. Els blanquers s’havien imaginat que l’aigua d’Igualada anava molt bé per a adobar i els tècnics de l’Escola van demostrar que calia analitzar l’aigua, per a afegir-hi uns o bé uns altres productes. Aquestes anàlisis determinaven el pH i en aquells temps de la lletra H en dèiem: “atxe”.
En totes les converses amb els altres blanquers ell insistia en la importància de conèixer el Peatxe i li va quedar com a renom. L’any 1942 l’adoberia dels Mas Canet, va passar a ser Vda. de Joan Farrés i Boladeras i el 1964, la raó social és: “Curtidos Farrés y Cia. S.A.”
Després d’una gran expansió amb la compra de l’Hort del Sant Joan, l’adoberia va fer fallida a la segona dècada del segle XXI. La fàbrica del c/ Dr. Mercader, ara la utilitza Xavier Badia, però la del c/ St. Antoni de Baix, 90, està en estat lamentable, amb trams esfondrats. (JFV)
